#KunstfortSprouts
Roderick Hietbrink, Nagga (online kunstwerk)
24.06–​22.07.2020
Terug naar overzicht

Link naar video

HD Video 4:28 min. Installation, 2 x 3 x 2,5 m. Hand dyed fabric, flatscreen TV.
Courtesy the artist & Kazachenko’s apartment. roderickhietbrink.com

Langs de muren, het plafond en de vloer is okerkleurige stof gedrapeerd, die een rechthoekige tentachtige ruimte doet ontstaan. Een flatscreen-tv staat verticaal op de vloer. Op het scherm is de kunstenaar te zien, liggend op de vloer in diezelfde ruimte, zijn gezicht goud geverfd, gekleed in een mantel gemaakt van dezelfde stof. Tijdens de 4,5 minuten durende video probeert hij het publiek te overtuigen dat de ruimte waar ze naar kijken, de ruimte waarin de kunstenaar zich bevindt, goed is. Het is goed omdat hij het zo wil, omdat hij het goed vindt zoals het is.

‘Met dit werk heb ik een poging gedaan om een ​​deel van de psychologie van het maken van kunst bloot te leggen en – in bredere zin – het uitdrukking geven aan je eigen mening en gevoelens in een tijd waarin vragen in relatie tot de politiek van ons (culturele/religieuze/natuurlijke) landschap steeds meer lijken te polariseren.’

– Roderick Hietbrink, Kunstenaar / Artist (Kunstfort in 2018)

Roderick Hietbrink (geboren 15 juni 1975) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Oslo, Noorwegen. Zijn praktijk omvat videokunst, installaties, performances, beeldhouwkunst en fotografie. In zijn werk verkent hij verschillende aspecten van de psychologie en inherente conflicten tussen ons rationele en instinctieve zelf, waardoor zijn werk raakt aan onderwerpen als hypocrisie, ‘nature agency’ en humor. Hietbrink studeerde beeldende kunst aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda (1995-1999), het Piet Zwart Instituut in Rotterdam (2001-2002) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2011-2012).

Recente solotentoonstellingen zijn onder andere Rodebrink Hietrick bij RAKE visningsrom, Trondheim (2019); Soil, My Innards bij Kunsthall Oslo (2017) en Roaming Organs bij PAKT Amsterdam (2015). In 2018 maakte hij deel uit van de 33e Bienalle de São Paulo – Affective Affinities samengesteld door Gabriel Pérez-Barreiro, en nam hij deel aan groepstentoonstellingen bij Into Nature, Drenthe NL (2018); Oslo Kunstforening NO (2017); en Lofoten International Art Festival (LIAF), Svolvær NO (2015).

HD Video 4:28 min. Installation, 2 x 3 x 2,5 m. Hand dyed fabric, flatscreen TV. Courtesy the artist & Kazachenko’s apartment.

Terug naar begin