Op het forteiland van Kunstfort bij Vijfhuizen is het tijdelijke monument Srebrenica is Nederlandse geschiedenis van collectief Bosnian Girl te zien. Het monument bestaat uit 25 grote portretfoto’s van 25-jarige Bosnisch-Nederlandse jongeren. Middels de fotoserie vraagt Bosnian Girl aandacht voor de 25-jarige herdenking van de Srebrenica genocide in 1995, waar Nederland een bepalende rol in speelde en waarvoor nog geen officieel monument was opgericht.
Het collectief – een initiatief van architect Arna Mačkić, theaterregisseur Daria Bukvić, beleidsmedewerker Emina Ćerimović en filmmaker Ena Sendijarević – voert campagne voor een inclusieve geschiedschrijving en herdenking van deze genocide in Nederland. Het Kunstfort, een culturele instelling waar militair erfgoed en hedendaagse kunst samenkomen, vormt een symbolische bestemming voor dit tijdelijke herdenkingsmonument. Het startpunt voor Srebrenica is Nederlandse geschiedenis was Het Plein in Den Haag op 11 juli j.l., waarna het monument doorreisde naar Framer Framed in Amsterdam en naar Kunstfort bij Vijfhuizen in de polder.
Robin de Puy (1986), in 2016 fotograaf des vaderlands, portretteerde de vijfentwintig 25-jarige Bosnisch-Nederlandse jongeren, die door hun dubbele identiteit de verbondenheid van de Nederlandse en Bosnische geschiedenis symboliseren. De onderschriften bij elk portret zijn geschreven door Chris Keulemans, die ook in gesprek ging met de 25 jongeren.
Srebrenicaisnederlandsegeschiedenis.nl
Het tijdelijke monument is mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media, VSB fonds, Stroom Den Haag en het Mondriaanfonds.
Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaanfonds.