Claudia Rankine & John Lucas
Situation 1
22.10–​12.12.2021
Terug naar overzicht

Zinedine Zidane, een van de grootste spelers ooit, nam afscheid van het voetbal na een rode kaart tijdens de wereldbekerfinale van 2006 tegen Italië. Deze gebeurtenis wordt hier belicht en becommentarieerd door Claudia Rankine en John Lucas. De omstandigheden die tot Zidanes rode kaart leidden, hebben altijd ter discussie gestaan, maar weinigen zullen ontkennen dat dankzij Zidane, de gevierde zoon van Algerijnse immigranten, Frankrijk zichzelf als land anders is gaan bekijken. Acht jaar eerder, in de wereldbekerfinale van 1998 tegen Brazilië, scoorde Zidane twee goals. Beide keren kopte hij de bal op een manier die de wetten van de fysica tartte. Het hoopvolle nationale verhaal dat na die feestelijke dag ontstond – en feestelijk wás het, met tienduizenden Parijzenaars die hun woning uit liepen en de straten vol vreugde overspoelden – was dat het aangezicht van Frankrijk was veranderd en nu haar koloniale verleden weerspiegelde. Met Situation 1 verkennen Rankine en Lucas onder andere een aantal oneffenheden in dat verhaal, die sindsdien de con- structie van het Franse zelfbeeld hebben doen veranderen via de spiegel van de sport.

John Lucas heeft verschillende zeer vernieuwende multimediaprojecten geregisseerd en geproduceerd, waaronder de collaboratieve reeks Situations met de dichter Claudia Rankine, en de documentairefilm The Cooler Bandits. Zijn werk is tentoongesteld in Amerikaanse en internationale musea en galeries. Er zijn artikelen en recensies over verschenen in Vogue, BOMB, The Atlantic, The New York Times en Art Forum. Lucas is een stichtend lid van het curatorenteam van The Racial Imaginary Institute (TRII). Hij woont en werkt in New Haven, Connecticut (VS).

Claudia Rankine is een van de meest prominente he- dendaagse auteurs die de complexiteit van onze huidige
tijd en samenleving ontleden en erover reflecteren. Ze is de auteur van vijf poëziebundels, waaronder Citizen: An American Lyric en Don’t Let Me Be Lonely, drie toneelstukken, waaronder HELP (2020) en The White Card (2018), en talrijke collaboratieve videoproducties. In 2020 verscheen haar essaybundel Just Us: An American Conversation. Rankine is ook co-redacteur van meerdere bloemlezingen, waaronder The Racial Imaginary: Writers on Race in the Life of the Mind. In 2016 richtte ze mee The Racial Imaginary Institute (TRII) op. Ze heeft talrijke prijzen en onderscheidingen gekregen, waaronder de Bobbitt National Prize for Poetry, de Poets & Writers’ Jackson Poetry Prize, en fellowships van de Guggenheim Foundation, de Lannan Foundation, de MacArthur Foundation, United States Artists en de National Endowment of the Arts. Als voormalig hoofd van de Academy of American Poets zal Claudia Rankine in het najaar van 2021 meewerken aan het Creative Writing Program van New York University. Ze woont in New Haven, Connecticut (VS).

Claudia Rankine & John Lucas, Situation 1, Kunstfort (c) Kunstfort bij Vijfhuizen, 2021. Foto: LNDW Studio

Terug naar begin