Nieuws
Persbericht: Kunstfort 14 juni open voor publiek met groepstentoonstelling Plural Fertilities
25.05–​26.07.2020
Terug naar overzicht

Kunstfort bij Vijfhuizen is verheugd en dankbaar om met gepaste restricties open te gaan vanaf zondag 14 juni 2020. De geïsoleerde ligging in natuurrijke erfgoedomgeving biedt inspirerende mogelijkheden voor zonnig (fiets)bezoek en een ontspannen tentoonstellingservaring.

Groepstentoonstelling: Plural Fertilities
Ter viering van de programmalijn ‘betoveren, helen en vruchtbaarheid’ presenteert het Kunstfort deze lente Plural Fertilities. In losse, associatieve opstelling brengen kunstenaars hun dromen en gedachten samen over alternatieve vormen van ouderschap, collectieve rituelen van genezing, en het herkennen van onszelf als onderdeel van de natuur. Met: Mehraneh Atashi, Lisa Gliederpuppe, Susanne Kriemann, Mire Lee, Dorine van Meel, Kevin Osepa, Eric Peter, Lotte Lara Schröder, Müge Yilmaz.
Open vanaf 14 juni 2020. Met op de laatste dag een ruim opgezette performance door Eric Peter.

Persbericht in word

Randprogramma en Ideas to Postpone the End of the World
Op dinsdag 2 juni organiseert het Kunstfort i.s.m. diffrakt, Berlijn, een online workshop onder leiding van Luiza Prado (Brazilië, 1988, werkzaam in Berlijn), die werk maakt rond materiële en visuele cultuur door de lenzen van dekoloniale en queer theorieën. Onderwerp is het boek Ideas to Postpone the End of the World van Ailton Krenak (Brazilië, 1953), milieu-en inheemse rechten-activist afstammend van de eerste Krenak-volkeren in de Braziliaanse Rio Doce vallei. Al meer dan 30 jaar onderzoekt Krenak vraagstukken met betrekking tot het koloniale systeem, inheemse identiteiten en de anti-kapitalistische strijd. De workshop is onderdeel van de Plural Wombs Research Group: geïniteerd door Dorine van Meel (Nederland,1984) en randprogramma van Plural Fertilities. De tweede en derde workshop met het Kunstfort volgen in juni en juli. Online 19:30-21:00. Aanmelden via pluralwombs@gmail.com.

Selectie Kunstfort Kasus 2020 bekend: Isabel Marcos
Isabel Marcos (Spanje,1986, werkzaam in Rotterdam en Madrid) is geselecteerd voor Kunstfort Kasus 2020, een jaarlijks terugkerende residency waarbij kunstenaars en ontwerpers gedurende een jaar hun studiopraktijk uitbreiden naar (de omgeving van) het Kunstfort. Marcos behaalde haar Master aan het Dutch Art Institute in Arnhem en is PhD kandidaat aan de UCLM University in Spanje. Tijdens Kunstfort Kasus 2020 onderzoekt Marcos de architectuur van het fort en de relatie tussen mensen en objecten in het water, zoals ankers, kettingen en boeien. Met Liquid Anchors zal Marcos een reeks site-specific sculpturale installaties ontwikkelen die het idee van zinken vanuit een hydrofeministisch perspectief beschouwt.

Samenwerking De Ateliers: Kunstfort Buitenateliers
Kokou Ferdinand Makouvia (Togo,1989), momenteel deelnemer aan de post-academische instelling De Ateliers te Amsterdam, werkt en logeert de komende maanden op het schiereiland van het Kunstfort. Makouvia maakt monumentale objecten en gebruikt hiervoor ondermeer keramiek. Kunstfort bij Vijfhuizen biedt regelmatig begeleiding en ruimte voor projecten met stedelijke instellingen.

Zomer: solotentoonstellingen Ann Lislegaard en Sophie Lee
In de Genieloods toont Ann Lislegaard (Noorwegen,1962, al lange tijd woonachtig in Denemarken) een immersieve installatie met digitale animatie. Voor een installatie in het fort ontwikkelt Sophie Lee (GB, 1988) een nieuwe film. De start staat gepland op zondag 9 augustus. Data onder voorbehoud in verband met de onvoorspelbare COVID-19 situatie.

Aangepast bezoek
Het Kunstfort doet aanpassingen aan de routing en de ticketing ten gunste van een veilig bezoek afgestemd op de restricties van het RIVM en de protocollen van de Museumvereniging. Bij wachttijd is er gelegenheid tot het bezoeken van het schiereiland, met o.a. werk van Tom Claassen, Hans van Houwelingen en Rachel de Joode. De instelling is in deze periode open van vrij t/m zon van 13.00-17.00u en daarnaast op afspraak.

Donaties en bijzondere kunstposters in Corona-tijd: 2020Solidarity
Openstelling met restricties brengt organisaties veel onvoorziene kosten. Kunstfort bij Vijfhuizen doet mee met 2020Solidarity, een wereldwijd project van Between Bridges. Deze Berlijnse stichting van kunstenaar Wolfgang Tillmans biedt particulieren de mogelijkheid om werken van bekende kunstenaars als A2 posters te ontvangen bij een donatie van €50. De selectie van 12 werken is gedaan door Kunstfort-directeur Zippora Elders en Between Bridges. Gelimiteerde beschikbaarheid: 2 juni t/m 12 juli.

Noot voor de redactie
Voor beeld e/o meer informatie, mail naar Lisette@kunstfort.nl
Contactpersoon: Lisette Bockwinkel, coördinator pers

Dorine van Meel, Phoenix’s Last Song, Nottingham Contemporary, 2019

Dorine van Meel, Phoenix’s Last Song, 2019

Terug naar begin