Nieuws
Persbericht: Dansende koeien en lichaamloze stemmen in het Kunstfort
15.09–​13.12.2020
Terug naar overzicht

Persbericht in word

Ook dit najaar biedt Kunstfort bij Vijfhuizen een gevariëerd en ambitieus programma aan, waarin opkomende en gerenommeerde internationale kunstenaars de complexe dimensies van onze door technologie vormgegeven samenleving verkennen. De historische betonstructuren van het fort en de landelijke omgeving zijn een imposant decor waarvoor deze artistieke statements de ruimte krijgen om toeschouwers van ver en dichtbij te engageren.

Op 20 september gaat het herfstprogramma van Kunstfort bij Vijfhuizen officiëel van start met een performance van Eoghan Ryan (IE). In Truly Rural staat het platteland centraal: gemeengoed dat door de mens onderworpen wordt aan de tegenstrijdige krachten van verafgoding enerzijds, en exploitatie anderzijds. Vijf dansers voeren een opzwepende performance uit op het schiereiland van Kunstfort bij Vijfhuizen – op het gras rondom de fortgracht en het fortgebouw, met op de achtergrond het indrukwekkende inundatiegebied. Het meesterschap dat het Nederlands watervernuft uitoefent over het platte, kale landschap verraadt de gecompliceerde en vaak onevenwichtige aard van de relatie tussen mens en natuur.

De veelzijdige en ambivalente rol van technologie komt tot uiting in de twee nieuwe solotentoonstellingen door Ann Lislegaard (NO/DK) en Sophie Lee (GB). Beide shows openen op zondag 27 september en lopen door tot en met 13 december. Zowel lokaal publiek als bezoekende dagjesmensen krijgen de kans om de diverse en genuanceerde verkenningen rond technologie en science fiction te ontdekken, bijvoorbeeld als portaal tussen lichamelijke expressie en verzinlijking, of als middel voor het vervagen van grenzen tussen diverse soorten organismes. Gemene deler dit seizoen is het een stem en aanwezigheid geven aan vergeten feministische en niet-menselijke herkomsten.

Met dit veelzijdige en internationale programma, waarover hierboven (zie link) meer te lezen, rondt Kunstfort bij Vijfhuizen een complex en desoriënterend jaar af, waarin de wereld is geconfronteerd met verandering, paranoia en een verontrustende intensivering van reeds bestaande structuren van ongelijkheid en onrecht-vaardigheid. In dit kantelmoment is het van waarde om kritisch na te blijven denken en vragen te stellen bij bestaande en ontoereikende systemen. Sinds eind 2019 is het programma toegespitst op de thematiek Betovering, Helen en Vruchtbaarheid. Kunstfort bij Vijfhuizen blijft dan ook met hernieuwde kracht doorwerken aan de missie om kunstenaars en bezoekers een platform te geven om alternatieve realiteiten te verbeelden. Het Kunstfort heet iedereen welkom die behoefte heeft aan contemplatie, samenzijn en experiment …en een beetje science fiction.

Lees het gehele persbericht via de link bovenaan.

Bezoek
Voor een veilig bezoek heeft het Kunstfort de routing afgestemd op de restricties van het RIVM en de protocollen van de Museumvereniging. De openingstijden zijn: vrij t/m zon van 13.00-17.00uen daarnaast op afspraak. Bezoek onze website voor tickets en het reserveren van een tijdslot.

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1
2144 EE Vijfhuizen
www.kunstfort.nl
Openingsuren: vrij t/m zo, 13.00-17.00u en op afspraak.

Noot voor de redactie
Pers is altijd welkom om Kunstfort bij Vijfhuizen te bezoeken tijdens de openingsuren. Bezoek buiten deze tijden kan enkel op afspraak. Voor een rondleiding of een interview met een lid van het artistieke team kunt U altijd contact opnemen met ons. Wij helpen U ook graag verder met persberichten, beeldmateriaal, etc. Mail naar communicatie@kunstfort.nl
Contactpersonen: Lisette Bockwinkel (Coördinator Pers)

Steun
De tentoonstelling van Ann Lislegaard wordt mede mogelijk gemaakt door de Danish Arts Foundation. Sophie Lee ontvangt steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het Kunstfort wordt ondersteund door Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaanfonds.

Ann Lislegaard, Malstrømmen, 2017-2019, 3D animation, sound. Videostill. Courtesy the artist.

Sophie Lee, Ziwzih-Ziwzih-OO-OO-OO, 2020, multichannel video installation. Videostill. Courtesy the artist.

Terug naar begin