Kunstfort x TXT
Cross Stitch
13.05–​29.05.2023
Terug naar overzicht

In 2023 startten Kunstfort bij Vijfhuizen en TXT, de textielafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, een educatieve samenwerking. In dat kader nemen de studenten van de drie studiejaren van TXT het Kunstfort over, waarbij zij zelf de regie voeren. Ze presenteren hun ideeën tijdens een publieksprogramma op zaterdag 13 mei vanaf 13:00u. Diezelfde middag geeft Alaa Abu Asad, artist researcher en fellow bij het lectoraat van de Gerrit Rietveld Academie, op het Kunstfort een lezing, getiteld: “In the absence of the invasive: Can we finally look at the Japanese Knotweed as a green future companion?”. Ook presenteert de afdeling Grafisch Ontwerp en Public Rietveld & Projects een publicatie waarin de samenwerking, het onderzoeksproces en de resultaten worden uitgelicht. De werken van de studenten zijn tot en met (Pinkster-)maandag 29 mei te zien.

Op zondag 28 mei biedt Dariya Trubina boottochten aan over de gracht van het Kunstfort om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur. Reserveer een boottocht via info@kunstfort.nl, één persoon per tocht.

Sommige werken gaan over de geschiedenis van het Kunstfort en de verbindingen met de koloniale tijd. Zo wordt de architectuur van het fort onderzocht, evenals de relatie met verouderde lemen schuilplaatsen, queerness en piraterij. Ook onderzochten studenten het Indonesische Wayang kulit, een vorm van poppenspel en cabaret en de link met ontspanning en vermaak tijdens oorlogstijd; evenals alternatieve en meervoudige identiteiten vanuit een ‘militair’ perspectief. Gezamenlijke kooksessies met lokale eetbare planten dienen als manier om koloniale geschiedenissen te ontvouwen en tegelijkertijd een politiek standpunt in te nemen.

Andere studenten verdiepten zich in de verschillende menselijke en niet-menselijke gemeenschappen en ecologieën rond het Kunstfort, waarbij ze lokale flora gebruikten om collectieve bijeenkomsten te ontwikkelen, gedroogde planten aanwendden als sculpturale stukken en opgegraven grond en opgepompt water inzetten als elementen voor het maken van fluïde toevluchtsoorden en aardingsrituelen. De studenten onderzochten ook het agrarische landschap rondom Kunstfort, evenals de geluidsoverlast en hoe deze het milieu beïnvloedt.

Weer andere studenten richtten zich op textieltechnieken en schrijven als instrumenten voor het vertellen van verhalen en voor verandering. Vergezel hen tijdens een boottocht rond het fort, voer gesprekken tijdens het weven en knopen van wilgentakken of scheer oude kledingstukken in gemeenschappelijke workshops. Let ook op hoekjes en gaatjes in het gebouw die wachten om gevuld te worden met fictieve verhalen en nieuwe realiteiten.

Deelnemende studenten: Lian Bi, Nanna-Lucie Bregendahl-Axilgård, Rosa van Burik, Julia De Martino, Lou Elie dit Cosaque, Emma van Herk, Hanna IJsselstein Mulder, Adèle Josse, Anna Klas, Freja Kristiansen, Sojin Lee, Chichy Obi, Carl-Johan Paulsen, Aimée Phillips, Sterre Pomper, Sophie Dandanell, Audrey Ristawati, Olivia de Ruiter, Kristina Schädler, Hannah Smith, Dariya Trubina, Caro de Valk, Luis Weber, Marie-Sophie Willfort, Ondine Williams, Jule Wolfs, Nikola Woudstra.

Aan de afdeling TXT wordt de relatie tussen materialiteit en het geschreven woord vanuit verschillende perspectieven bekeken. Theorie, filosofie, lezen en (creatief) schrijven spelen een belangrijke rol bij het in kaart brengen van de historische, esthetische, sociale, politieke en materiële waarde van textiel. Dit kan resulteren in nieuw materiaal, autonoom werk of maatschappelijk geëngageerde statements in de vorm van een essay, lezing, publicatie, performance of interventie in de openbare ruimte. Drie belangrijke onderzoeksvelden van TXT zijn: lokaliteiten, veerkracht en restitutie.

Met deze nieuwe samenwerking stellen de partners studenten in staat om werk te maken en te tonen buiten de academie en zich daarbij te laten informeren en inspireren door de ecologie, het erfgoed en de mensen op en rondom fort en de vragen en vraagstukken die deze oproepen.

Design by Özgür Deniz Koldaş, Rietveld Academie Graphic Design student.

Terug naar begin