Kunstfort presents Broersen & Lukács - Establishing Eden
@ Parksessions Haarlem
19.07–​22.07.2018
Terug naar overzicht

Kunstfort presents:

Persijn Broersen, Margit Lukács

Establishing Eden

2016

Digitale video / digital video, 10 min.

In Establishing Eden richten Broersen & Lukács zich op het establishing shot, een begrip uit de filmindustrie: het moment waarop het achterliggende landschap zich openbaart en één van de hoofdrolspelers wordt. In kaskrakers als de filmserie Lord of the Rings (Peter Jackson, 2001-2014) zijn deze beelden gebruikt om de natuur van Nieuw-Zeeland vast te leggen en te confisqueren als een nieuw paradijs, groen en ongerept. Hier neemt fictie

het over van de realiteit: bergen en bossen dragen de naam van hun filmische alter ego’s. Broersen & Lukács maakten een reis door de wildernis van Nieuw-Zeeland om de landschappen te fotograferen en vervolgens opnieuw toe te eigenen. Door een decor te maken van fragmenten die verbonden worden door de camerabeweging van een eeuwig durend establishing shot, tonen ze dit Eden als een illusie die even makkelijk ontstaat als verbroken wordt.

Persijn Broersen (Delft, 1979) en Margit Lukács (Amsterdam, 1973) werken samen sinds 2002, na afronding van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut.

Het duo maakt films en installaties waarin ‘de natuur’ fungeert als spiegel voor onze door de media gedicteerde cultuur, waarin feit en fictie nauw met elkaar verweven zijn.

Hun werk is gezien geweest in onder meer Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller Muller Museum, Biennale of Sydney (AUS), Karachi Biennale (PK) en Centre Pompidou Paris (FR). Recente opdrachten zijn onder meer een wandcollage voor het Stedelijk Museum Amsterdam en een architecturale ingreep in het metrostation Noorderpark in Amsterdam. Dit najaar wordt hun werk vertoond in een solotentoonstelling in Foam, Amsterdam.

Persijn Broersen, Margit Lukács, Establishing Eden, 2016.

Terug naar begin