Eoghan Ryan
Kunstfort & ADE presenteren: een filmische registratie van de performance Truly Rural
20.10–​25.10.2020
Terug naar overzicht

Op woensdag 21 oktober 19.00 uur lanceert het Kunstfort –  binnen Amsterdam Dance Event’s officiële online programma – een filmische registratie van de performance Truly Rural van Eoghan Ryan. Deze performance vond plaats op het forteiland van het Kunstfort op 20 september jongstleden. Truly Rural draait om de tegenstrijdigheid in ons handelen rond het boerenlandschap: aan de ene kant de verafgoding en fetisjisering ervan, en aan de andere kant hoe het (platte)land slachtoffer lijkt te worden van achteloze exploitatie.

De soundtrack is tot stand gekomen in samenspraak met Daniel Iinatti, die gebruik maakte van uiteenlopende bronnen, van veldopnames van Gigi D’Agostino in een sporthal in Zuid-Duitsland, tot de Kelley family. De muziek verschuift van volksliederen en normativiteit naar het verlies daarvan, van folksongs tot hardstyle. Het zijn muziekcitaten die ontstonden om mensen bij elkaar te brengen en te homogeniseren, maar ook vervreemden en doen walgen. Meerdere versies van het volkslied Son ar chistr worden ten gehore gebracht, met name gecovered in het Nederlands en Duits door de linkse band Bot’s.

Vijf dansers, verkleed als koeien met clownsgezichten, gaan de interactie aan met ‘een publiek’. De interactie – intiem en formeel, maar soms ook weerzinwekkend – verbindt toeschouwerschap, aandacht en culturele besmetting. Ryan’s performance moedigt de kijker aan om te reflecteren op het hoe en waarom achter ons gedeelde verlangen naar tevredenheid, consumptie, vervreemding en afstoting. Wat maakt een kudde tot een kudde en hoe ontstaat machtsdynamiek in een groep? Truly Rural roept de vraag op: waar ligt de grens in het ontsporen van menselijke gedrag, en wie bepaalt die grens?

De video is online beschikbaar van 21 oktober 19:00 tot en met 25 oktober 23:59. Locatie: website Amsterdam Dance Event.

Eoghan Ryan (geboren in Dublin, 1987) is resident op de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten en woont en werkt momenteel in Amsterdam. Ryans werk maakt gebruik van video-installaties, performance, beeldhouwkunst en schilderkunst om ‘de groep’ als creatuur te begrijpen in relatie tot de dynamiek van het institutionele leven in West-Europa. Tentoonstellingen, performances en presentaties waren te bezichtigen in The Irish Museum of Modern Art (Dublin); South London Gallery (Londen); Rowing (Londen); 427 (Riga); Spike (Berlijn); Serralves Museum (Porto); IFI (Dublin); Outpost (Norwich); Kem (Warschau); Cubitt (Londen); Kim? Contemporary (Riga); Plastik Moving Image Festival (Dublin); CAC, (Vilnius); Catalyst Arts (Belfast); BDP (Berlijn), New Shelter Plan (Kopenhagen); EEFF (Londen); FACT (Liverpool).

Daniel Iinatti is een in Stockholm gevestigde curator en dj. Samen met Anna Sagström is hij de oprichter van Country Music – een platform dat de hedendaagse periferie onderzoekt via een lens van muziek, tekst, snelheid en materialiteit.

Film is gemaakt door Fan Liao.
Kunstfortproductie.
Voor Amsterdam Dance Event 2020.

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Terug naar begin