Joakim Derlow
DPM – Sketch for a new theatre
24.07–​23.10.2022
Terug naar overzicht

Zo lang marcheerden we samen

omgord

geslagen

geruzied

Je was het beste kussen

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd een groep kunstenaars ingehuurd om het leger te helpen bij de ontwikkeling van een nieuw camouflagepatroon voor bosgebied. Dit patroon zou later bekend worden onder de naam ‘DMP’ – Disruptive Pattern Material. Het herbergt een veelheid aan vormen die je zou kunnen associëren met Gestalten, of personages. Ongetwijfeld hebben zij velen weten te redden, maar ze zijn ook medeplichtig, omdat ze met hun lichaam daders in talloze conflicten verhulden.

Het onderzoeksveld van Joakim Derlow (1990, Stockholm) reikt van militaire, overlevings- en observatietechnieken, benaderd via de artistieke werk- en uitvoeringspraktijk. Daarbinnen komen objecten, gevonden voorwerpen, tekeningen en de kunstenaar zelf samen om een gefragmenteerd verhaal te vertellen. Alleen door de associaties en de perspectieven van de toeschouwer wordt het verhaal compleet.

“Mijn werk is een voorzichtige poging de vormen te emanciperen en vrij te laten ronddwalen op het forteiland. Misschien kunnen ze op deze manier weer hun eigen personages worden, vormen voor associaties, zoals hun makers ze gezien moeten hebben, die dag dat ze werden getekend.”

– Joakim Derlow

Alban Kar­sten - Beauty and Enclosures, Kunstfort ©Kunstfort bij Vijfhuizen, 2022. Foto: LNDW Studio

Joakim Derlow - DPM – Sketch for a new theatre, Kunstfort ©Kunstfort bij Vijfhuizen, 2022. Foto: LNDW Studio

Joakim Derlow - DPM – Sketch for a new theatre, Kunstfort ©Kunstfort bij Vijfhuizen, 2022. Foto: LNDW Studio

Terug naar begin