Fransje Killaars
FRONT TO BACK
30.10–​01.12.2012
Terug naar overzicht

Fransje Killaars is internationaal bekend vanwege haar uit felle kleuren opgebouwde installaties van textiel. Haar handgeweven tapijten, dekens en gekleurde stoffen vormen, zoals zij het zelf noemt, het ‘alfabet’ waarmee zij haar installaties samenstelt. Killaars, schilder van origine, is gefascineerd door de kracht van kleur, de relatie tussen mens en textiel en ruimte, en de verbondenheid van textiel met het dagelijks leven.

Na haar opleiding aan de Rijksakademie werkte ze o.a. als assistent van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007, USA), een van de grondleggers van de conceptuele kunst. In India maakte zij kennis met de ambachtelijke ‘handloom’ weefcultuur: Ze had haar materiaal gevonden en laat het vanaf dan ter plaatse, naar eigen ontwerpen uitvoeren.

Behalve met autonome installaties heeft Killaars naam gemaakt met diverse opdrachten voor de openbare ruimte. Zo realiseerde zij o.a. de Herenkamer van het Catshuis, de entreehal van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en de entreehal van het Ministerie van OC&W. Onlangs maakte zij een ontwerp voor de North Delegate Lounge van het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

Bij gelegenheid van de opening van de tentoonstelling, zal tevens het boek Fransje Killaars worden gelanceerd; een monografie over haar werk met teksten van Sven Lütticken en Bianca Stigter, vormgeving door Thonik en uitgegeven door Uitgeverij 010.

FRONT TO BACK, Solo-expositie van Fransje KillaarsKillaars geniet internationale faam met haar grootschalige installaties, vaak samengesteld uit fel gekleurd textiel. Met een scala aan wandbekledingen, bedden met handgeweven dekens bedekt , paravents en in dekens gehulde paspoppen vullen KillaarsÕ installaties de ruimte, waarmee zij de beleving van die ruimte verrijkt en herbepaald. Killaars gebruikt daarvoor kleden, kussens, tapijten en beddenspreien met felle kleuren in harde contrasten. Openingswoord door Bianca Stigter. Curator: Holger Nickisch.

Terug naar begin