Eitan Ben-Moshe
The Ozone Flutes
18.06–​01.10.2017
Terug naar overzicht

Eitan Ben-Moshe
The Ozone Flutes, 2013
Video, 35’
Camera: Chloe Iza Manasseh, Eitan Ben-Moshe
Music: Tomer Tzur

Eitan Ben-Moshe (Israel, 1971) woont en werkt in Tel Aviv, Israel. Hij geeft les aan de Bezalel Academie van Kunst en Deseglives.

Deze video documenteert zijn project The Ozone Flute, waarin hij zijn zogenaamde ‘ozonfluiten’ op urbane energieblokkades plaatst. Het Ozone Flute-project is een reizende installatie gemaakt door The Tailor: een denkbeeldige figuur, aangenomen door Eitan Ben-Moshe zelf.

Het project is gebaseerd op verhalen van lokale, spirituele autoriteiten zoals shamans en/of heelmeesters. Geleid door wat de sjamanen ‘stedelijke energieblokkades’ noemen, volgt The Tailor zijn internationale route naar een reeks ‘zieke’ locaties waar hij het stedelijke weefsel slaat, penetreert en doordringt door zijn ozonfluiten er neer te zetten.

Eitan Ben-Moshe beschrijft ‘de ozon’ als ‘de echo van buienaardse materialen’, die volgens hem ‘in onze atmosfeer doordringen, de grenzen van innerlijk en buiten bemoeien’. Over ‘de fluit’ zegt hij ‘het is een archetypische mensgemaakte vorm, maar die ik creëer lijken zowel oud als futuristisch; organisch en handmatig en dus, tot op zekere hoogte, vreemd.’

Eitan Ben-Moshe, The_Ozone, 2013 © Kunstfort bij Vijfhuizen 2017, Elise Borsboom

Terug naar begin