De menselijke ruimtevaart kan worden beschouwd als het summum van de moderne beschaving. Gedurende de vorige eeuw heeft de mensheid zich gevestigd in de ruimte, het zonnestelsel verlaten, de maan bereikt en zich gevestigd in de baan rond de aarde. Wat vinden we van deze continue uitbreiding van onze aanwezigheid, waartoe geen enkel ander aards organisme in staat is geweest?
Waag & Kunstfort presenteren: Supre:organism. Terwijl de huidige ruimteverkenningen nauw verbonden zijn met de biowetenschap, techniek en industrialisatie, maakt Supre:organism duidelijk dat we ook alternatieve, kritische perspectieven moeten ontwikkelen op de ruimteactiviteiten van de mens. Zo verrijken we onze huidige kennis met een tot nu toe over het hoofd gezien onderdeel van deze ontdekkingen: de mens.
Door de jaren is de ruimte een tot de verbeelding sprekend onderwerp geweest. Zowel voor kunstenaars – denk aan filmmakers als Walt Disney en suprematisten als Kasimir Malevich – als voor kosmologen, die de globale structuur en evolutie van het heelal bestuderen. In deze tentoonstelling zijn het opnieuw kunstenaars die het menszijn bezien, maar dan in relatie tot technologie en milieu. Zij dragen bij aan een begrip, niet over ‘wat daar is’, maar ‘wat wij worden’.
De ruimte blijkt een hedendaagse conditie te zijn waarin menselijkheid opnieuw wordt gedefinieerd. Zijn mensen in de ruimte van menselijke, technologische of ecologische aard? Zijn zij daar voor zichzelf, of namens anderen? Supre:organism presenteert het werk van kunstenaars die de gevestigde kosmologie vanuit uiteenlopende kanten bevragen, om zo ons begrip van menselijke aanwezigheid buiten de aarde te vergroten.
In deze samenwerking fungeert Kunstfort bij Vijfhuizen, onderdeel van UNESCO werelderfgoed, als satelliet voor de in de hoofdstad opererende Waag. De volgende kunstenaars tonen werk over het gehele fortterrein: DSTART, Eleonore Hellio, Ivan Henriques, Minna Långström, Quadrature, RYBN, en Antti Tenetz.
Waag en Kunstfort bij Vijfhuizen worden ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer, het Mondriaanfonds, Creative Europe Programme of the European Union en CLICK NL.