Folkert de Jong
De held, de schurk en de waarheid - Cancelen of verlossen?
14.04–​07.07.2024
Terug naar overzicht

Terwijl we onze geschiedenis proberen vast te leggen in verhalen en standbeelden, worden deze door de tijd ingehaald. En zo zijn de waarheden van gisteren de leugens van morgen, worstelen samenlevingen met hun geschiedenis en raken eens vereerde helden gecanceld, terwijl verguisde figuren worden verlost.

In de voormalige munitieopslag van het historische fort doemen bevreemdende en verwrongen beelden op, van Maarten Luther, Jezus en Maria, koningin Wilhelmina, Picasso en andere historische figuren. Het zijn sculpturen van styrofoam en polyurethaan van de hand van kunstenaar Folkert de Jong, in de theatrale tentoonstelling “De held, de schurk en de waarheid – Cancelen of verlossen?”. De tentoonstelling stelt vragen als: Wat is geschiedenis? Wie schrijft deze? Wat als ze anders was geschreven?  Door te spelen met waarheid raakt Folkert de Jong aan thema’s als moraliteit, kolonialisme, kapitalisme, ecologie en feminisme. Via theatrale enscenering, belichting en audioverhalen worden de sculpturen tot leven gebracht en openen ze wegen naar alternatieve geschiedenissen.

De keuze van de kunstenaar om styrofoam en polyurethaan te gebruiken, een niet-afbreekbaar chemisch materiaal, roept ecologische vragen op. Wat is de ethiek van de materiële blijvendheid van de beelden? Welke tegenstellingen tussen creatie en vernietiging brengen ze aan het licht?

De tentoonstelling markeert het begin van een langere samenwerking tussen Folkert de Jong en Kunstfort Vijfhuizen. Daarin zal de kunstenaar het fort inzetten als inspiratiebron voor nieuwe verhalen, strategieën en materialiteiten binnen zijn artistieke praktijk.

“De Held, de Schurk en de Waarheid” is een initiatief van Johan Idema en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Stichting SEC, Zabawas, Cultuurfonds Noord-Holland, Stichting Stokroos, De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Gifted Art.

Met dank aan The Ekard Collection, EY Nederland, Galerie Fons Welters Amsterdam en Gallery Sofie Van de Velde Antwerpen.

In samenwerking met Brandwacht en Meijer.

Klik hier voor ons volledige programma.

 

Terug naar begin