Danielle van Ark
Golden Toad
05.06–​17.10.2021
Terug naar overzicht

Dit beeld komt uit de serie ‘Void’. Voor deze serie gebruikt Danielle beelden van dieren die door menselijk handelen uitgestorven zijn – bijvoorbeeld door klimaatverandering, grootschalige jacht of ontbossing. Op dit moment is 38% van alle plant- en diersoorten bedreigd met uitsterven.

De foto’s combineert Danielle met quotes van beroemdheden uit glossy tijdschriften. Danielle: ‘Beroemdheden worden massaal gevolgd op sociale media en tv. Mensen doen dit als vermaak of om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. Veel mensen weten meer van hun beroemdheden dan van hun eigen familieleden.’

In dit werk is de Golden Toad te zien, een ‘poster child’ – een symbool – voor de drastische afname van populaties amfibieën. Deze gouden pad was één van de eerste soorten die uitstierf en is voor het laatst door mensen gezien in 1989. Door de foto te combineren met tekst creëert Danielle een vreemde absurditeit. Ze vraagt ons naar onszelf en onze keuzes te kijken. Wat vinden we belangrijk?

Foto: Danielle van Ark, ‘Bills (quarterly gas studio)’, 2020, Inkjet on copypaper with oilstick, pencil, pastel and collage. Met dank aan de kunstenaar.
Alles over Danielle en ‘Bills’ is te lezen of te beluisteren in Kunstfort Voices #3 via deze link.

Foto: Danielle van Ark

Danielle van Ark, ‘Bills’, 2020, mixed media op A4 kopieerpapier

Terug naar begin