#KunstfortSprouts
Catherine Biocca, Union Template, 2019 (online kunstwerk)
22.08–​16.09.2020
Terug naar overzicht

HD Video 4 min. Courtesy the artist. 2019.

catherinebiocca.com

Catherine Biocca brengt in haar werk diverse dimensies samen, waarbij ze verschillende media combineert om een onbekende realiteit te creëren. Het resultaat is een mix van bi- en driedimensionale elementen, vervormd en omringd door cartoonbeelden en sciencefictiondetails, reagerend op de menselijke wreedheid in onze cultuurgeschiedenis. De beelden in Biocca’s werken doen denken aan cartoons of animatiefiguren die betrokken zijn bij ongecompliceerde gebeurtenissen en situaties, geladen met de komische brutaliteit die inherent is aan hun bestaan. Biocca rekt het moment van herkenning op tot absurde proporties en vraagt zich af waarom we geweld accepteren als een vorm van vermaak.

“Schadenfreude” – een onvertaalbare Duitse term voor het plezier dat wordt ontleend aan de tegenslagen van anderen (leedvermaak) – vormt de basis van haar onderzoek. Door gebruik te maken van een onverwerkte en rauwe vorm om een nogal gewelddadige – en toch enorm vermakelijke – kant van het leven ter discussie te stellen, ziet Biocca kunst als een middel om de leegte en de onzin van het leven te onthullen als zijn enige echte betekenis. Het geweld dat Biocca tentoonspreidt wordt echter met zoveel humor benaderd dat men niet anders kan dan haar wrede universum met schuldig genoegen te omarmen.

Catherine Biocca (b.1984 Rome) woont en werkt in Berlin. In 2013 voltooide ze de Kunstakademie Düsseldorf en in 2014-2015 volgde ze een residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

Terug naar begin