Thom Puckey
ARMED AND RELATIVELY DANGEROUS
15.08–​27.11.2011
Terug naar overzicht

Deze herfst toont Kunstfort bij Vijfhuizen recent werk van de beeldhouwer Thom Puckey. In de presentatiezalen van het fort staan vijf levensgrote marmeren beelden van naakte jonge vrouwen opgesteld die zorgvuldig nagemaakte wapens dragen. Hun pose is even onschuldig als controversieel. Puckey zet de techniek van de klassieke marmerbewerking in om een wijdverbreide culturele fascinatie in beeld te brengen…
“All you need to make a movie is a girl and a gun”, zei de Franse filmmaker Jean Luc Godard. Thom Puckey werkt goed beschouwd in deze traditie voort. Hij kiest modellen. Hij kiest wapens, maar de pose is de crux. Het gaat om een dramatisch moment dat, met een verwijzing naar het neorealisme van de late 19e eeuw, in marmer wordt uitgebeeld.

De techniek van het beeldhouwen vraagt om aandacht en bewondering. Het werk is oogverblindend wit – of zwart zodat de zorgvuldig aangebrachte details soms vervagen. De posen die Puckey kiest verwijzen naar de kunstgeschiedenis of de media. De houding van de vrouw in het werk A.V. with Knife and RPG-7 is gebaseerd op het schilderij Oedipus en de sphinxvan Jean August Dominique Ingres en in de houding van Figure Falling Backwards with 2 Carbines is de achterovervallende man van de wereldberoemde foto van Robert Capa te  herkennen.

Thom Puckey is in 1948 in Engeland geboren. Hij vestigde zich in 1978 in Amsterdam. Sindsdien levert hij met zijn werk een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse kunstlandschap.

 

Terug naar begin