Alban Karsten
Beauty and Enclosures
24.07–​23.10.2022
Terug naar overzicht

In de 17e eeuw doemen door heel Europa hekwerken op. Omheiningen maken een einde aan het middeleeuwse ‘open velden’-systeem en het vrij toegankelijke common land wordt geprivatiseerd. Hekken gaan dan dienen als ‘opheldering’ over het eigenaarschap en de gebruiksrechten van een stuk land.

Tijdens een residentie in Gdynia (Polen) in 2021, vindt kunstenaar Alban Karsten vier lokale smeden die hun nagenoeg uitgestorven beroep uitoefenen door het maken van hekken. Wat betekent het voor hen dat ze objecten voortbrengen die afscheidingen veroorzaken, terwijl ze tegelijkertijd al hun talent aanwenden om deze objecten mooi te maken en rijk te versieren? In Beauty and Enclosures stelt Karsten de smeden voor samen een object te maken waarin hun verschillende ideeën van schoonheid worden samengevat.

Alban Karsten zet zijn antropologische achtergrond in voor het aangaan van samenwerkingen om ‘de ander’ te leren kennen. Regelmatig nodigt hij professionals uit andere vakgebieden, zoals psychologen, smeden en hypnotiseurs, uit om deel te nemen aan een artistiek project. Met zijn performances en sculpturen onderzoekt Karsten wat het betekent om een expert (of een charlatan?) te zijn en hoe amateur-zijn zich daartoe verhoudt.

Met dank aan:

Smeden: Leszek Supiński, Zakhar Beznisko, Jerzy Lasek en Remigiusz Bystrek

Producent en tolk (PL): Alicja Nowicz

Camera: Kitty Maria

Metaalwerk: Tobias Jansen

Producent (NL): Ellis Kat

Grind in bruikleen: familie Van Bueren, Vijfhuizen

Mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Halo Kultura en PietBuxus

Alban Kar­sten - Beauty and Enclosures, Kunstfort ©Kunstfort bij Vijfhuizen, 2022. Foto: LNDW Studio

Alban Kar­sten - Beauty and Enclosures, Kunstfort ©Kunstfort bij Vijfhuizen, 2022. Foto: LNDW Studio

Terug naar begin