Open Oproep: Werelden die Werelden
20.04–​11.05.2022
Terug naar overzicht

Met ‘Werelden die Werelden’ biedt het Kunstfort bij Vijfhuizen ruimte aan vier initiatieven (individueel of collectief) om hun praktijk rond het bouwen van werelden uit te breiden.

In de afgelopen jaren werden fluisterende stemmen steeds luider als reactie op de clusterfuck van meervoudige crisissen (Wxtchcraft, 2021), gevormd door trauma en een noodzaak om te overleven. In een tijdperk dat wordt gevormd door kapitalisme, validisme, witte supremacy en het patriarchaat hebben deze stemmen een gebrek aan ruimte en middelen om over een andere wereld te dromen: ‘’The late Mark Fisher once famously said that it’s easier to imagine the end of the world than it is to imagine the end of capitalism. The same could be said about prisons: it is easier to imagine the end of the world than it is to imagine a world without prisons.’’ (Wang, 2018)

Hoe kunnen dromen die worden gedroomd en werelden die worden gewereld ongedefinieerd blijven door – en uiteindelijk eindigen bij – deze repetitieve gewelddadige systemen? We hebben een oefening van visie- en droomvaardigheden nodig (Mingus 2017, zoals geciteerd in Wang 2018), er is een push nodig om te dromen in felle geluiden en luide kleuren.

Welke vorm en kleur is verantwoordelijkheid? Wat is het geluid van abolitionisme?

Praktisch
Met ‘Worlds that World’ biedt het Kunstfort ruimte aan vier verschillende initiatieven (individueel of collectief) om hun eigen praktijk rond het bouwen van werelden uit te breiden.

In een voorbereidend gesprek tussen de curator of learning en de deelnemers worden de door deelnemers gestelde onderzoeksvragen verkend om de trajecten te ontwerpen. Nadat deelnemers hun onderzoeken hebben uitgevoerd vinden de ontwikkelde educatieve interventies (bijv. workshop of performatieve lezing) plaats op één presentatiedag op het fort rond juni (n.t.b).

Na afloop worden de deelnemers uitgenodigd voor een afsluitend gesprek met de curator of learning om de ervaring te evalueren, dit dient tevens als gelegenheid om nazorg te bieden. Dit laatste gesprek is ook een kans voor de curator of learning om een actie te formuleren voor het instituut om de toegankelijkheid van (ont)lerend te vergroten.

Doel en intentie
De open oproep is bedoeld om deelnemers de gelegenheid te bieden om na te denken over, en uiteindelijk bij te dragen aan, de praktijk van de deelnemers. Het biedt daarmee tevens een kritische reflectie op het huidige maatschappelijke klimaat. Dit initiatief, om de deuren van het instituut te openen, is geïnitieerd door de curator of learning en maakt deel uit van een onderzoekstraject naar institutioneel (ont)leren op het Kunstfort.

“Science fiction properly conceived, like all serious fiction, however funny, is a way of trying to describe what is in fact going on, what people actually do feel, how people relate to everything else in this vast sack, this belly of the universe, this womb of things to be and tomb of things that were, this unending story.. In it, as in all fiction, there is room enough to keep even Man where he belongs.’’ (Le Guin, 1988)

Wat het Kunstfort biedt
Fee (€200,- voor individuen €400,- voor collectieven) + reiskostenvergoeding binnen Nederland
Presentatie moment op Kunstfort bij Vijfhuizen (in juni)
Ondersteuning door de curator of learning
Bescheiden productiebudget in overleg

Aanmelden
Van 20 april tot 11 mei worden individuen en collectieven die zich bezighouden met het bouwen van werelden (ongeacht achtergrond of ervaring) aangemoedigd om te reageren op de open oproep door middel van een onderzoeksvraag met context (max. 1 A4) en een praktijkportfolio of cv (in elk gewenst medium) te mailen naar mechteld@kunstfort.nl. Gebruik ‘Worlds that World’ als titel en vermeld contactgegevens.

Vragen?
Voor vragen kun je contact opnemen met Mechteld Jungerius (hen/hun), curator of learning, via mechteld@kunstfort.nl of 023-558 90 13.

Meer informatie en theoretische context in de handout.

Grote bestuiversveld in Park Vijfhuizen. Foto: Mariken Straat

Terug naar begin