Plural Wombs Research Group | #1 Luiza Prado leest Ailton Krenak
02.06.2020
19:30–21:00
Terug naar overzicht

Workshop met

Luiza Prado | Dorine van Meel

De onderzoeksgroep vindt online plaats, er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Voor deelname, stuur een mailtje naar info@kunstfort.nl. Een week voor de bijeenkomst ontvangt u twee teksten en de link naar de online sessie.

De Plural Wombs Research Group is geïnitieerd door de kunstenares Dorine van Meel en wordt georganiseerd door diffrakt (Berlijn) en het publieksprogramma van Kunstfort bij Vijfhuizen (Amsterdam).

In deze eerste sessie van de onderzoeksgroep Plural Wombs introduceert Luiza Prado het werk van de milieuactivist, inheemse rechtenactivist en schrijver Ailton Krenak en bespreekt ze de relevantie ervan voor haar eigen praktijk. Ailton Krenak is een lid van de eerste Krenak volkeren van de Rio Doce Vallei, Brazilië – een plaats die diep is aangetast door de mijnbouw en andere winningsactiviteiten. Al meer dan 30 jaar wijdt hij zijn werk aan het onderzoeken van vragen met betrekking tot kolonialiteit, inheemse identiteiten en de antikapitalistische strijd. In deze sessie bespreken we fragmenten van zijn boek Ideeën uit 2019 om het einde van de wereld uit te stellen, waarin hij een kritiek geeft op de westerse ontologische scheiding tussen de natuur en de mensheid.

Luiza Prado is een Braziliaanse kunstenaar die gevestigd is in Berlijn en die zich in haar werk bezighoudt met materiële en visuele cultuur door de bril van dekoloniale en queer theorieën. In haar proefschrift onderzocht ze technologieën en praktijken van geboortebeperking en hun verstrengeling met koloniale hiërarchieën van geslacht, ras, etniciteit, klasse en nationaliteit, waarbij ze het idee van ‘technoecologieën van geboortebeperking’ aanbood als een kader voor het observeren van en het ingrijpen in biopolitieke articulaties die ontstaan rond praktijken van geboortebeperking.

__________________________________________

Plural Wombs Research Group

Plural Wombs is een samenwerkingsproject dat een aantal cultuurbeoefenaars, theoretici en activisten samenbrengt die werken aan de onderwerpen sociale reproductie, reproductieve rechtvaardigheid en de politieke dimensie van het ouderschap. Bij de confrontatie met deze onderwerpen zetten we ons in voor  feministische benadering met meerdere genders en het verkennen van verschillende mogelijkheden van familierelaties buiten hun burgerlijke, patriarchale en heteronormatieve vormen.

In het licht van de huidige crisis denken we dat het alleen maar urgenter is geworden om te onderzoeken hoe een engagement voor polymaternalistische verwantschap er vandaag de dag zou kunnen uitzien en hoe het experimenteren met dergelijke vormen van verwantschap verschillende structuren van ondersteuning en zorg mogelijk zou kunnen maken. Daarom hebben we het project onder de huidige omstandigheden heroverwogen en hebben we de vorm ervan veranderd in een open onderzoeksgroep, georganiseerd rond online bijeenkomsten waar de deelnemers telkens één tekst van een relevante denker bespreken en bewerken. Deze sessies worden geleid door uitgenodigde kunstenaars en theoretici die zich bezighouden met deze thema’s en teksten in hun praktijk.

Dorine van Meel (1984, NL) is een kunstenaar die gevestigd is tussen Berlijn en Amsterdam. Haar praktijk ontvouwt zich in collaboratieve en discursieve projecten die resulteren in bewegende beeldinstallaties en performances.

Plural Wombs Research Group | #1 Luiza Prado reads Ailton Krenak from Dorine van Meel on Vimeo.

Plural Wombs is mogelijk gemaakt door financiële steun van het Mondriaan Fonds en Kunstfort bij Vijfhuizen.

Beeld: Dorine Van Meel, "Plural Wombs", video still (2020)

Terug naar begin