Perspectives
09.03.2019
14:00–22:00
Terug naar overzicht

Kunstfort bij Vijfhuizen organiseert op zaterdag 9 maart 2019 het unieke publieksprogramma Perspectives met eendaagse tentoonstelling, performances en lezingen. Lokale en internationale kunstenaars presenteren werk op het gehele Kunstfort: in het betonnen fort zelf, in de industriële Genieloods, in de residency-ruimtes, en op het prachtige groene forteiland. Uitgangspunt is ‘community aesthetics’: de esthetiek van het alledaagse samenleven. Tijdens Perspectives bestaan uiteenlopende werelden als het ware gelijktijdig: die van (lokale) makers en ontwerpers, die van de internationale beeldende kunst, en die van bezoekers, erfgoedliefhebbers, omwonenden – dit alles vervlochten met het bijzondere werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam.

Perspectives gaat in op de verbinding van het Kunstfort als internationaal georiënteerde instelling met de makers en bewoners van de regio. Ontwerp en beeld van het dagelijkse leven spelen een centrale rol in het werk van de geselecteerde kunstenaars. Het erfgoed vormt de inspiratie voor het programma: het fort zelf, de Stelling van Amsterdam, het dorp Vijfhuizen en de omliggende architectuur, Haarlemmermeer en de polder. Gedurende deze vroege lentedag onderzoeken bezoekers, kunstenaars en relaties vragen als ‘Wie zijn we?’ ‘Waar komen we elkaar tegen?’ ‘Hoe zit ons leven eruit?’ en ‘Waar horen we thuis?’

De hele dag geven kunstenaars site-specific presentaties, optredens en lezingen. Enkele makers gaan de interactie aan met de bezoeker of geven kleine workshops. Ook worden er historische rondleidingen verzorgd om 17.00. Doorlopend is er van alles te beleven voor jong en oud. Er kan tevens heerlijk gegeten en gedronken worden, een aantal presentaties zijn buiten en er is muziek. Aan het einde van de dag is er een kleine buitencinema. Alles is onderdeel van de diverse kunstenaarspraktijken.

Deelnemende kunstenaars o.a.: Benedikte Bjerre, Malissa Cañez Sabus, Challenging Jewellery / BLESS, Quynh Dong, Michael Guidetti, Richard John Jones, Johannes Schwartz, Dan Solbach, Michelle De Vaan, Daniel Vorthuys, Jay Tan & Geo Wyeth. Naar aanleiding van de Open Oproep in de regio zijn KeraMabel en Nicolette Swaak uitgenodigd.

Meld je aan voor het Facebook evenement.

Meer informatie over de open oproep

Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaanfonds. Perspectives wordt mede mogelijk gemaakt door de JC Ruigrok Stichting.

Kim David Bots - The Rant, 2017, Kunstfort bij Vijfhuizen. Foto: Simon Trel

Terug naar begin