Outdoor Performance Truly Rural door Eoghan Ryan
20.09.2020
15:00–18:00
Terug naar overzicht

Op zondag 20 september organiseert het Kunstfort een performance van Eoghan Ryan op het grote forteiland. De performance Truly Rural gaat over het landelijke en provinciale als fetisjistisch, overbebouwd en ongeleid landschap. Aandacht, toeschouwerschap en culturele besmetting komen samen als een choreografische strategie. Vijf dansers bouwen voort op kuddegedrag en de bewegingen van zieke koeienlichamen, en gaan zo interacties aan waarbij het intieme en formele al te gemakkelijk overhelt naar het weerzinwekkende. De performance roept de vraag op of hierin een te grote vrijheid wordt omarmd door een sterke identificatie met de mogelijke waanzin van de kudde in haar ongeordende cultivering van werkomstandigheden.

De performance wordt uitgevoerd op het schiereiland van Kunstfort bij Vijfhuizen – op het gras rondom de fortgracht en het fortgebouw, met op de achtergrond het indrukwekkende inundatiegebied: het land dat ten behoeve van verdediging onder water kan worden gezet via het doorsteken van sluizen en dijken. Het dorp Vijfhuizen ligt in de gemeente Haarlemmermeer: voorloper van de Flevopolders door de droogmakerij tussen 1849 en 1852, waarvoor het een immense watervlakte was. Zowel Haarlemmermeer als de Stelling van Amsterdam, de waterlinie waar het fort onderdeel van is, zijn wereldberoemde iconen van Nederlands watervernuft en het bekende platte, kale landschap. Hoewel gelegen nabij Amsterdam en in de Randstad, is het ook een kenmerkende rurale regio.

Dansers: Alexandra Tveit, Raoni Muzho Saleh, Stefan Govaart, Tristan Al-Hinnawi and Çigdem Polat. Muziek mix door Daniel Iinatti.

Programma 20.09.2020
15.00: Inloop
15.15-16.00: Performance
16.00-16.20: Q&A met Zippora Elders, directeur Kunstfort
16.20-17.30: Hapje & drankje

Deelname: kosteloos.
RSVP: info@kunstfort.nl (mogelijk om tijdens performance langs te komen omdat de locatie buiten is)

Eoghan Ryan (geboren in Dublin, 1987) is een Ierse kunstenaar en woont momenteel in Amsterdam. Eoghans werk maakt gebruik van video-installaties, performance, beeldhouwkunst en schilderkunst om ‘de groep’ als wezen te begrijpen in relatie tot de dynamiek van het institutionele leven in West-Europa. Tentoonstellingen, performances en presentaties is onder andere: the Irish Museum of Modern Art, Dublin; South London Gallery; Rowing, Londen; 427,Riga; Spike, Berlin; Serralves Museum, Porto; IFI, Dublin; Outpost, Norwich; Kem, Warsaw; Cubitt, London; Kim? Contemporary, Riga; Plastik Moving Image Festival, Dublin; CAC, Vilnius; Catalyst Arts, Belfast; BDP, Berlin, New Shelter Plan, Copenhagen, EEFF, London, FACT, Liverpool. Momenteel is hij resident aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten 2019/21.

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Photo: Ernst van Deursen

Terug naar begin