Live Performance Fire for Water van MPA
15.10–​16.10.2021
Terug naar overzicht

Op 15 en 16 oktober nodigen If I Can’t Dance en Kunstfort bij Vijfhuizen iedereen uit voor de nieuwe performance van de Amerikaanse kunstenaar MPA. Een meditatie op geweld en ruimte voor transformatie, ‘Fire for Water’ is speciaal ontworpen voor de gebouwen en het schiereiland van het Kunstfort, een voormalig militair fort van de Stelling van Amsterdam. Watervaten, pantsers, vuren en telepathische middelen zijn personages in een verhaal dat zich ontvouwt in verschillende lagen van zijn en bewustzijn. De betonnen muren van het fort worden de membranen van een droomachtige ruimte waarin verschillende visioenen verschijnen. Als in een perverse modeshow worden zelfbewapening gedaan en ongedaan gemaakt; op zoek naar het vermogen om te zwemmen, nat te zijn, bij het water te zijn. De dualiteit van vuur als kracht van zowel verbinding als vernietiging is een metafoor die door het hele stuk brandt en de vervlechting tussen wonden en bewapening, bescherming en onderdrukking, spektakel en oorlogen oplaait. Na de twee avonden zullen restanten van ‘Fire for Water’ in het Kunstfort blijven voortleven uit de dromen die in de voorstelling zijn opgewekt.

‘Fire for Water’, een coproductie met het Kunstfort en Gessnerallee, Zürich, is samengesteld door Sara Giannini als onderdeel van If I Can’t Dance’s 2019-21 Edition VIII – ‘Ritual and Display’. De performance en tentoonstelling in het Kunstfort zijn samengesteld door Sara in dialoog met Frédérique Bergholtz (directeur If I Can’t Dance) en Zippora Elders (directeur en hoofdcurator van het Kunstfort).

Performance
15 en 16 oktober 2021
·         Eerste performance: 18-19:30 uur
·         Tweede performance: 20-21:30 uur

De uitvoering in de avond hoort bij de performance. ’s Avonds het schiereiland van het Kunstfort bezoeken is een unieke ervaring. We raden aan om comfortabele schoenen en warme kleding te dragen, en om je eigen (telefoon)zaklamp te gebruiken voor het geval je liever extra verlichting hebt.

Cover: MPA, Fire for Water, 2021

 

Terug naar begin