Lezing en screening: Beny Wagner
23.05.2018
19:30–21:00
Terug naar overzicht

Op woensdag 23 mei geeft de Berlijnse kunstenaar en schrijver Beny Wagner een lezing over zijn recente onderzoek. Zijn werken Eye Farm (2016) en Outside (2017) zijn momenteel te zien in het Kunstfort.

Beny Wagner’s lezing brengt verschillende lijnen samen van zijn recente onderzoek naar filmmaken in relatie tot ecologie en metabolisme. Onderzoekers die het menselijk microbioom bestuderen hebben een heroverweging van de menselijke spijsvertering voorgesteld als het zesde zintuig van het lichaam door het toegenomen begrip van de rol bij het absorberen van externe stimuli. Hoe kunnen we het metabolisme van de mens in relatie tot zicht, smaak, geur, geluid en aanraking begrijpen? Kan men zich een medium voorstellen dat opzettelijk is ontworpen om prikkels voor de darm te genereren? Hoe zou zoiets kunnen worden gedefinieerd?

Door ontwikkelingen in de biologie en fysiologie van de 19e eeuw te koppelen aan videokunst  zal de lezing een beeld bieden van bewegend beeld als een proces dat inherent ecologisch en metabool is. Terwijl metabolisme de fundamentele voorwaarde voor het leven is, ontwijkt het nauwkeurige beschrijving en kwantificering. Het is de voorwaarde voor perceptie maar kan niet direct worden waargenomen. Het is materiaal en metafoor tegelijkertijd. In een poging de manieren in kaart te brengen waarop het metabolisme is toegepast in de biologie, sociologie en politieke economie, zal de lezing een reeks relaties voorstellen om het bewegende beeld als metabool te benaderen.

Het programma begint om 19.30 (deuren open om 19.00), gevolgd door een drankje tot ongeveer 21.30. Gratis toegang, aanmelden door een e-mail te sturen naar: info@kunstfort.nl

Let op: de avond is in het Engels.

Lecture and Screening Beny Wagner | 23.05.2018 | © Simon Trel

 

Lecture and Screening Beny Wagner | 23.05.2018 | © Simon Trel

Lecture and Screening Beny Wagner | 23.05.2018 | © Simon Trel

Lecture and Screening Beny Wagner | 23.05.2018 | © Simon Trel

Beny Wagner, Eye Farm, 2016, Cour­tesy the artist

Beny Wagner, Video Still Outside, 2017

Terug naar begin