Land Seafood
02.12.2022
19:00–21:00
Terug naar overzicht

Wat hebben paddestoelen, queer theorie en inheems objecten en botanie in Nederlandse collecties gemeen?

Op vrijdag 2 december presenteert het Kunstfort een publieksprogramma met kunstenaar Seba Calfuqueo uit Santiago, die dan te gast is op het Kunstfort voor een inspiratieweek als onderdeel van hun residentie. Tijdens het programma, dat samenvalt met UNESCO’s World Futures Day, wordt het videowerk ‘MAPU KUFÜLL (LAND SEAFOOD)’ van Calfuqueo getoond als aanleiding voor een gemodereerd gesprek met de kunstenaar.

Mapa Kufüll (land seafood) is het Mapudungun woord voor paddestoelen. In de geanimeerde video wordt gereflecteerd op de relatie van de Mapuche gemeenschap tot paddestoelen.

Op het zuidelijk halfrond vieren de Mapuche sinds mensenheugenis kuyfi kimün (kennis van voorouders) tijdens de Wiñol Txipantü (winterzonnewende) rond half juni. Tijdens deze gebeurtenis verwelkomen zij de nieuwe cyclus van de zon in het midden van Puken (winterseizoen; regenseizoen), daarna komt Pewü (lente; ontspruitingsseizoen), Walüng (zomer; vruchtbaarheids- en overvloedseizoen) en Rimü (herfst; oogstseizoen en tijd voor de aarde om te rusten).

Paddenstoelen droegen bij aan een vorm van voedselsoevereiniteit in tijden dat vlees in veel gemeenschappen schaars was en werd vervangen door paddenstoelen. Dankzij de kennis over het bos en de seizoenen zijn we meer te weten gekomen over paddenstoelen en hun consumptiemogelijkheden. Volgens Calfuqueo bevat het bereiden van paddestoelen en het beter begrijpen van hun processen, net als de gezamenlijke handeling van het koken en delen van voedsel, waardevolle vormen van kennis.

Het programma start om 19:00u en vindt plaats in de Genieloods. Wees welkom! Voorafgaand aan het programma is er vanaf 18:00u fortgemaakte paddestoelensoep met brood. Een donatie in de vorm van ‘pay as you like’ wordt gewaardeerd, maar is niet noodzakelijk.

De residentie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Valley of the Possible, met dank aan WeTransfer.

Video still of Seba Calfuqueo, MAPU KUFÜLL (LAND SEAFOOD), 2020. 3D design by Valentina Riquelme, DIGUEÑE.

Terug naar begin