Kunstfort Kasus 2019: Van Parkeergarage tot Kunstfort, eindpresentatie door Vincent Knopper
17.11.2019
15:00–18:00
Terug naar overzicht

Van Parkeergarage tot Kunstfort

Gedurende Kunstfort Kasus – een jaarresidency gedurende 2019 – onderzocht Knopper de architectuur en de geschiedenis van het fort, alsook het programmatische en fysieke ontwerp van de herbestemming tot kunstruimte. Knopper reageerde met ruimtelijke interventies op de architecturale toevoegingen die het betonnen, ‘onnodig’ geworden bouwwerk tot publiek domein hebben gemaakt. Toegankelijkheid, materialiteit en functioneel ontwerp vormden de rode draad in zijn residency.

Voortgekomen uit zijn site-specific studie, vergelijkt Knopper de toekomst van parkeergarages met de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam. Net als de verdedigingswerken kunnen betonnen parkeergarages door technologische ontwikkelingen overbodig raken en vragen deze om nieuwe functies.

In een verdiepend middagprogramma reflecteert Knopper op zijn bevindingen en nieuwe vragen en denkt hij verder over de potentiële herbestemming van leegstaande parkeergarages. Hiertoe heeft hij enkele verwante makers uitgenodigd om ideeën over de toekomst met hem uit te wisselen.

Programma 17.11.2019
15.00: Inloop.
15.30: Presentatie Vincent Knopper, gevolgd door een moderatie met Zippora Elders (directeur Kunstfort). Gastsprekers zijn: curatoren duo De Cleene De Cleene en ontwerper en beeldend kunstenaar Hein van Duppen.
17.00-18.00: Sluiting en borrel.

De Cleene De Cleene zijn twee curatoren die zich richten op nieuwe manieren om het alledaagse te benaderen, met artistieke middelen en vanuit een cultureel en kritisch perspectief. Er wordt onderzoek gedaan naar een scala aan uiteenlopende onderwerpen, zoals de beweging van vlaggen, het behoud van filmset-schaalmodellen, de esthetiek van de parkeerplaats, sloop en open ruimte, en communicatie in astronomische amateurverenigingen.

www.decleenedecleene.be

Hein van Duppen studeerde Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (BBE) aan de NHTV in Breda en Interarchitectuur aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij behaalde een Master of Interior Architecture (MIA) aan het Sandberg Instituut in Amsterdam.

www.heinvanduppen.nl

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus- third (final) chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: Simon Trel.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus- second chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: LNDWstudio.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus- second chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: LNDWstudio.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus - second chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: LNDWstudio.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus - third (final) chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: Simon Trel

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus - third (final) chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: Simon Trel.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus - second chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: Maarten Nauw.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus - second chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: LNDWstudio.

Vincent Knopper, Kunstfort Kasus - second chapter, Kunstfort bij Vijfhuizen, 2019. Foto: LNDWstudio.

 

Terug naar begin