Opening: Esteban Cabeza de Baca - Life is one drop in limitless oceans....
19.10.2019
15:00–18:00
Terug naar overzicht

Esteban Cabeza de Baca – Life is one drop in limitless oceans….
19.10 – 15.12.2019
Opening 19 oktober, 15.00u

De titel voor Esteban Cabeza de Baca’s solotentoonstelling is geïnspireerd door de roman Cloud Atlas (2004) van David Mitchell. Een thema in dit sciencefictionverhaal is het kiezen van vriendelijkheid boven hebzucht, onbaatzuchtigheid boven geweld en naastenliefde boven verraad. Mitchell bespreekt de manieren waarop mensen agressie normaliseren, terwijl hij tegelijkertijd ‘een oceaan’ van pessimisme wil tegengaan.
Door deze tekst als de index voor zijn tentoonstelling te gebruiken, creëert Cabeza de Baca tijdelijke rimpelingen in de geschiedenis van de nieuwe en oude wereld. Zijn meeslepende installatie in de industriële 19e eeuwse wapenopslag van het Kunstfort onderzoekt de vloeibaarheid van beweging; dit als tegenhanger van de systemen die Amerika van Europa heeft geërfd, die het stromende al eeuwenlang vastzetten in arbeid.
Cabeza de Baca, geboren op de Amerikaans-Mexicaanse grens uit Mexicaanse en Native American ouders, is van jongs af aan getuige van imperialistische onteigening. Zijn hybride kunstpraktijk problematiseert het lineaire koloniale geheugen met als doel een breder begrip en grotere waarneming voor te stellen, hierbij maakt hij zowel figuratieve als abstracte schilder- en beeldhouwkunst.

Zaterdag 19 oktober
15.00-17.00: Feestelijke opening. Welkomstwoord om 15.15 uur, met borrel en muziek door Jetti & Post (BAR Rotterdam).

In het fort: Bogomir Doringer – Dancing Defence: Space, Ritual, Gesture
In en rond het eiland interven­ties door: Miriam Kongstad en Sophie Lee en het derde en finale hoofdstuk van Kunstfort Kasus: Vincent Knopper.

Kunstfort wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds.

 

Terug naar begin