Kunstfort. Science fiction, narrative & future defense strategies
13.09–​17.12.2023
Terug naar overzicht

Wanneer het leven je om de oren slaat met het grootste doemscenario, waar kun je dan beter beginnen dan met sciencefiction?
Arine Aprahamian – docent DesignLAB

Op vrijdag 15 september vindt de kick-off plaats van ‘Kunstfort. Science fiction, narrative & future defense strategies’, een samenwerking tussen Kunstfort bij Vijfhuizen en de afdeling DesignLAB van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

De lessenreeks vormt een uitnodiging aan de studenten om de initiële rol van het voormalige fort bij Vijfhuizen, nu het Kunstfort, opnieuw te belichamen in het licht van huidige en zich mogelijk nog ontwikkelende dreigingen. Hen wordt gevraagd sciencefiction te omarmen als een instrument voor speculatieve toekomstige narratieven.
Onder leiding van docent Arine Aprahamian zullen de studenten, na eerst reeds bestaande ideeën van wat sciencefiction is te hebben gedeconstrueerd, een interpretatie van de toekomst ontwikkelen in taal en beeld of object. Via verteltechnieken en onderzoek ontwikkelen ze vervolgens scenario’s die het spectrum van het plausibele, het mogelijke en zelfs het meer dan mogelijke kunnen omspannen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van de samenwerking via deze pagina van het Kunstfort.

Foto links: Erik Slothouber, foto rechts: Simon Trel

Terug naar begin