Cross Stitch
15.05–​29.05.2023
Terug naar overzicht

In 2023 startten Kunstfort bij Vijfhuizen en TXT, de tex­tiel­af­de­ling van de Gerrit Riet­veld Aca­demie in Amsterdam, een edu­ca­tieve sa­men­wer­king. In dat kader nemen de stu­denten van de drie stu­die­jaren van TXT het Kunstfort over, waarbij zij zelf de regie voeren. Ze pre­sen­teren hun ideeën tij­dens een pu­blieks­pro­gramma op za­terdag 13 mei vanaf 13:00u. Die­zelfde middag geeft Alaa Abu Asad, ar­tist re­searcher en fellow bij het lec­to­raat van de Gerrit Riet­veld Aca­demie, op het Kunstfort een le­zing, ge­ti­teld: “In the ab­sence of the in­va­sive: Can we fi­nally look at the Ja­pa­nese Knot­weed as a green fu­ture com­pa­nion?”. Ook pre­sen­teert de af­de­ling Gra­fisch Ont­werp en Pu­blic Riet­veld & Pro­jects een pu­bli­catie waarin de sa­men­wer­king, het on­der­zoeks­proces en de re­sul­taten worden uit­ge­licht. De werken van de stu­denten zijn tot en met (Pink­ster-)maandag 29 mei te zien.

Op zondag 28 mei biedt Da­riya Tru­bina boot­tochten aan over de gracht van het Kunstfort om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur. Re­ser­veer een boot­tocht via info@kunstfort.nl, één per­soon per tocht.

Som­mige werken gaan over de ge­schie­denis van het Kunstfort en de ver­bin­dingen met de ko­lo­niale tijd. Zo wordt de ar­chi­tec­tuur van het fort on­der­zocht, evenals de re­latie met ver­ou­derde lemen schuil­plaatsen, queer­ness en pi­ra­terij. Ook on­der­zochten stu­denten het In­do­ne­si­sche Wayang kulit, een vorm van pop­pen­spel en ca­baret en de link met ont­span­ning en ver­maak tij­dens oor­logs­tijd; evenals al­ter­na­tieve en meer­vou­dige iden­ti­teiten vanuit een ‘mi­li­tair’ per­spec­tief. Ge­za­men­lijke kook­ses­sies met lo­kale eet­bare planten dienen als ma­nier om ko­lo­niale ge­schie­de­nissen te ont­vouwen en te­ge­lij­ker­tijd een po­li­tiek stand­punt in te nemen.

An­dere stu­denten ver­diepten zich in de ver­schil­lende men­se­lijke en niet-men­se­lijke ge­meen­schappen en eco­logieën rond het Kunstfort, waarbij ze lo­kale flora ge­bruikten om col­lec­tieve bij­een­kom­sten te ont­wik­kelen, ge­droogde planten aan­wendden als sculp­tu­rale stukken en op­ge­graven grond en op­ge­pompt water in­zetten als ele­menten voor het maken van fluïde toe­vluchts­oorden en aar­dings­ri­tu­elen. De stu­denten on­der­zochten ook het agra­ri­sche land­schap rondom Kunstfort, evenals de ge­luids­over­last en hoe deze het mi­lieu be­ïn­vloedt.

Weer an­dere stu­denten richtten zich op tex­tiel­tech­nieken en schrijven als in­stru­menten voor het ver­tellen van ver­halen en voor ver­an­de­ring. Ver­gezel hen tij­dens een boot­tocht rond het fort, voer ge­sprekken tij­dens het weven en knopen van wil­gen­takken of scheer oude kle­ding­stukken in ge­meen­schap­pe­lijke work­shops. Let ook op hoekjes en gaatjes in het ge­bouw die wachten om ge­vuld te worden met fic­tieve ver­halen en nieuwe re­a­li­teiten.

Deel­ne­mende stu­denten: Lian Bi, Nanna-Lucie Bre­gen­dahl-Axil­gård, Rosa van Burik, Julia De Mar­tino, Lou Elie dit Cosaque, Emma van Herk, Hanna IJs­sel­stein Mulder, Adèle Josse, Anna Klas, Freja Kris­tiansen, Sojin Lee, Chichy Obi, Carl-Johan Paulsen, Aimée Phil­lips, Sterre Pomper, So­phie Danda­nell, Audrey Ris­ta­wati, Olivia de Ruiter, Kris­tina Schädler, Hannah Smith, Da­riya Tru­bina, Caro de Valk, Luis Weber, Marie-So­phie Wil­lfort, On­dine Wil­liams, Jule Wolfs, Ni­kola Woudstra.

Aan de af­de­ling TXT wordt de re­latie tussen ma­te­ri­a­li­teit en het ge­schreven woord vanuit ver­schil­lende per­spec­tieven be­keken. The­orie, fi­lo­sofie, lezen en (cre­a­tief) schrijven spelen een be­lang­rijke rol bij het in kaart brengen van de his­to­ri­sche, es­the­ti­sche, so­ciale, po­li­tieke en ma­teriële waarde van tex­tiel. Dit kan re­sul­teren in nieuw ma­te­riaal, au­to­noom werk of maat­schap­pe­lijk geënga­geerde sta­te­ments in de vorm van een essay, le­zing, pu­bli­catie, per­for­mance of in­ter­ventie in de open­bare ruimte. Drie be­lang­rijke on­der­zoeks­velden van TXT zijn: lo­ka­li­teiten, veer­kracht en res­ti­tutie.

Met deze nieuwe sa­men­wer­king stellen de part­ners stu­denten in staat om werk te maken en te tonen buiten de aca­demie en zich daarbij te laten in­for­meren en in­spi­reren door de eco­logie, het erf­goed en de mensen op en rondom fort en de vragen en vraag­stukken die deze op­roepen

Design by Özgür Deniz Koldaş, Rietveld Academie Graphic Design student.

Terug naar begin