Bee Heroes
01.01.2013–​31.12.2022
Terug naar overzicht

Bee Heroes (voorheen Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen. Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaatverandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, scholen, ouders met kinderen en mensen met interesse in het onderzoeksgebied ecologische economie (EE).

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien. Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden vrijwilligers 6400 m2 ecologische bloemenvelden.

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat er een nieuwe bijenbehuizing ontworpen worden.  Beeheroes honing is verkrijgbaar bij Kunstfort voor 5 euro.

Project blog: beeheroes.nl

Kunstfort Projects: Bee Heroes, Kunstfort bij Vijfhuizen © 2017 Elise Borsboom & Kunstfort bij Vijfhuizen

Bee Heroes, 2018 © Simon Trel

 

Bee Heroes, 2018 © Simon Trel

 

 

Terug naar begin