Viering officiële opening tentoonstellingsprogramma: "De hand die zocht in de leegte"
25.03.2024
Terug naar overzicht

Afgelopen zondag vierden we de officiële opening van het tentoonstellingsprogramma “De hand die zocht in de leegte”. In de poterne, gevuld met bezoekers, vrienden en familie, trapte kunstenaar en geluidsontwerper Oscar van Leest de opening af met een experimentele  sound performance. Met behulp van handschoenen met sensoren verkende deze de relatie tussen zijn lichaam en de fysieke omgeving van het fort. Na de performance lichtte onze directeur Rabiaâ Benlahbib in haar openingswoord het concept van houvast en loslaten uit het tentoonstellingsprogramma toe.

De tentoonstelling markeert ook de wereldpremière van de installatie “Quantum Mirror” van Mike Rijnierse, een spiegel geïnspireerd op kwantummechanica. Ter gelegenheid daarvan  lichtte de kunstenaar het maakproces toe en bracht hij een gezamenlijke toost uit met korenwijn, gemaakt in de distilleerderij op het forteiland. Bezoekers konden ook andere rituelen die bezoekers uitvoeren, zoals het strooien van kurkuma over een sculpturale installatie van Razia Barsatie. Later op de dag trotseerde kunstenaar Jonathan Tang samen met bezoekers wind en regen in interactieve performances op het dak van het fort. Dit als onderdeel van zijn onderzoeksinstallatie log731, een werk dat macht en ontmenselijking ondervraagt. De dag werd afgesloten met een diner in kleine kring, met de kunstenaars en het Kunstfort team.

Veel dank iedereen voor jullie komst en voor het meenemen van alle warme energie, openheid en enthousiasme. Het was een bijzondere dag!

Het tentoonstellingsprogramma loopt tot 9 juni. Houd onze activiteiten hier in de gaten.

Foto: Maarten Nauw

Terug naar begin