Terugblik op finissage: In het vacuüm voelden we lucht
30.09.2024
Terug naar overzicht

Twee weken geleden organiseerden we de finissage van het tentoonstellingsprogramma “In het vacuüm voelden we lucht”.

De middag begon met een welkomstwoord van onze directeur Rabiaâ Benlahbib. Ze leidde ons door de werken en de hoofdthema’s van het tentoonstellingsprogramma over insluiting en uitsluiting, gemeenschapsvorming en erbij horen in de marge.

Daarna hadden bezoekers twee spannende opties: A) deelnemen aan Cristina Lavosi’s workshop thuis kaas maken, waar ze leerden om hun eigen Sardijnse kaas te maken, gekoppeld aan haar tentoongestelde installatie die het politieke en gemeenschappelijke potentieel van thuis kaas maken onderzoekt; of B) met onze medewerker ecologie Mariken Straat mee op een plukwandeling, waarbij deelnemers hun voordeel konden doen met Marikens uitgebreide kennis van de diverse flora rondom het Kunstfort, en hun medicinale kwaliteiten. Deelnemers werden aangemoedigd om de planten die ze tegenkwamen aan te raken, te proeven en mee te nemen.

Na deze activiteiten werd iedereen uitgenodigd voor een gesprek met Sabine Groenewegen over haar installatie “Remanence”. In het publiek zaten enkele speciale gasten van wie de stemmen te horen waren in haar film, die afstammelingen waren van de vredesactivisten in de film, of die op een andere manier hadden bijgedragen aan het bestaan van de film. Er ontstond een gesprek over feminisme, verzet, verantwoordelijkheid, werken met archiefmateriaal en meer.

De dag eindigde met een gezellig samenzijn in de grote zaal van het fort met alcoholvrije gin-tonic met wilde marjoraan, vers bereide brandnetelsoep en heerlijke Sardijnse kaas uit Cristina’s workshop, geserveerd met brood en boter met zelfgeplukte kruiden, zoals klaverblad en millefolium.

We willen iedereen bedanken voor hun komst en deelname! Onze dank gaat ook uit naar alle kunstenaars, onze financiers en Tolmanns gindistilleerderij, onze eigen sponsor op het forteiland!

Foto: Batuhan Keskiner

Terug naar begin