Terugblik op finissage van De hand die zocht in de leegte
28.06.2024
Terug naar overzicht

Afgelopen weekend was de finissage van de groepstentoonstelling en het publieksprogramma “De hand die zocht in de leegte”.

De dag begon met een kurkuma ritueel door Razia Barsatie in relatie tot haar tentoongestelde werk over culturele taboes en stilte. Deelnemers werden gevraagd hun handpalmen te openen en kurkuma te ontvangen en los te laten onder het neuriën van zachte tonen. Dit werd gevolgd door een inleiding van onze directeur Rabiaâ Benlahbib, die ons meenam in de kerngedachten achter deze tentoonstelling: vasthouden en loslaten.

Daarna leidde Cristina Pescorán het publiek door een interactieve performance met zuurzakbladeren, waarvan gezegd wordt dat ze helende krachten hebben. Bewogen door de wind dansten de bladeren aan een draad, als een manier voor de kunstenaar om zich te verbinden met het medicijn van haar voorouders en om de wonden te helen die het kolonialisme en medische instellingen haar en haar familie hebben toegebracht. De installatie is nog steeds aanwezig en de bladeren wachten om meegenomen te worden en hun geneeskracht naar nieuwe bestemmingen te brengen!

Verder kregen de bezoekers de gelegenheid om deel te nemen aan een gesprek over de onzekere wereld van de kwantumfysica met TU Delft professor Aurèle Adam. Dit was gekoppeld aan het werk “Quantum Mirror” van Mike Rijnierse, dat tijdens de tentoonstelling zijn wereldpremière beleefde. Luis Carlos Tovar gaf een artist talk over zijn project rond de ontvoering van zijn vader, waarbij hij onderwerpen als herinnering en trauma aansneed. Hij gaf ook een voorproefje van een work-in-progress, zijn aankomende film.

De dag werd afgesloten met nog een ritueel met Razia Barsatie, dit keer buiten in de warme zomerzon, en een lezing van de 97-jarige veteraan Goos Blok. Hij gaf een oprecht verslag van zijn ervaringen in Nederlands-Indië, waarbij hij onderwerpen als geweld, spijt en de zoektocht naar vrede aansneed.

We willen alle bezoekers bedanken voor hun komst. Ook willen we iedereen bedanken die dit tentoonstellingsprogramma mogelijk heeft gemaakt!

Kunstfort © Kunstfort Vijfhuizen, 2024. Foto: Batuhan Keskiner

Terug naar begin