Persbericht: Rabiaâ Benlahbib nieuwe directeur Kunstfort bij Vijfhuizen
28.04.2022
Terug naar overzicht

Per 1 mei treedt Rabiaâ Benlahbib aan als directeur van Kunstfort bij Vijfhuizen in Haarlemmermeer. Zij volgt Zippora Elders op, die is aangesteld bij Gropius Bau in Berlijn.

Bestuur en medewerkers van het Kunstfort zijn verheugd Rabiaâ te mogen verwelkomen op deze belangrijke en uitdagende positie. Zij heeft haar sporen onder meer verdiend in Den Haag waar zij Creative Court heeft opgezet, een instelling die zich bezighoudt met research-based art en arts-based research, met een speciale focus op wereldwijde vrede en rechtvaardigheid (www.creativecourt.org). Rabiaâ Benlahbib doceert tevens aan de MA Photography & Society van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Daarnaast was zij de afgelopen twee jaar actief als co-directeur van Imagine IC, platform voor erfgoeddemocratie in Amsterdam Zuidoost.

Haar visie op de rol van kunsten hangt sterk samen met de rol die zij kunsten toeschrijft bij het verbeelden van andere manieren van leven, voortkomend uit grondgedachten van duurzaamheid en gelijkwaardigheid.

Rabiaâ Benlahbib ziet bij het Kunstfort kansen en uitdagingen om die visie te verwezenlijken met het team, kunstenaars, samenwerkingspartners, subsidiënten zoals de gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds en andere betrokkenen. De unieke locatie, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, biedt daarvoor aanknopingspunten.

“Een schiereiland in de polder, een vooroorlogs fort, een prachtig gerenoveerde wapenloods … Ik kijk er ontzettend naar uit om op deze betekenisvolle plek aan de slag te gaan en artistieke suggesties te laten ontstaan voor een meer toekomstbestendige en harmonieuze wereld.”
– Rabiaâ Benlahbib

De functie zal opnieuw in deeltijd worden bekleed, waarmee Rabiaâ in staat is haar werkzaamheden in Den Haag voort te zetten.

Met het aanvaarden van de functie bouwt Rabiaâ Benlahbib voort op de erfenis van Zippora Elders die sinds 2016 het Kunstfort verder heeft opgebouwd tot een spraakmakende plek voor de kunsten en kunstenaars.

Neem voor pers- en mediavragen en verzoeken voor interviews contact op met Dennis Elzinga via communicatie@kunstfort.nl of 023-5589013. Foto’s van Michel Marang via link.

Lees hier het volledige persbericht.

Foto: Michel Marang

Terug naar begin