Kunstfort x TXT
22.02.2023
Terug naar overzicht

Met veel plezier kondigen Kunstfort bij Vijfhuizen en TXT, de textielafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, hun eerste samenwerking aan. De komende twee maanden stelt het Kunstfort het forteiland open voor een educatief programma voor drie studiejaren van TXT-studenten. De studenten gaan verbindingen aan met lokale gemeenschappen rond het Kunstfort en experimenteren met verschillende vormen van interactie.

Aan de afdeling TXT wordt de relatie tussen materialiteit en het geschreven woord vanuit verschillende perspectieven bekeken. Theorie, filosofie, lezen en (creatief) schrijven spelen een belangrijke rol bij het in kaart brengen van de historische, esthetische, sociale, politieke en materiële waarde van textiel. Dit kan resulteren in nieuw materiaal, autonoom werk of maatschappelijk geëngageerde statements in de vorm van een essay, lezing, publicatie, performance of interventie in de openbare ruimte. Drie belangrijke onderzoeksvelden van TXT zijn: lokaliteiten, veerkracht en restitutie.

Met deze nieuwe samenwerking stellen de partners studenten in staat om werk te maken en te tonen buiten de academie en zich daarbij te laten informeren en inspireren door de ecologie, het erfgoed en de mensen op en rondom fort en de vragen en vraagstukken die deze oproepen.

De ideeën van de studenten worden in de vorm van activiteiten en werk gepresenteerd tijdens een publieksprogramma op zaterdag 13 mei op het Kunstfort. Op diezelfde dag geeft kunstenaar-onderzoeker Alaa Abu Asad, als fellow verbonden aan het lectoraat van de Rietveld Academie, een lezing op het Kunstfort, getiteld: “In the absence of the invasive: Can we finally look at the Japanese Knotweed as a green future companion?” Ook presenteren de afdeling Grafisch Ontwerpen en Public Rietveld & Projects dan een publicatie, waarin de samenwerking, het onderzoeksproces en de uitkomsten worden uitgelicht.

Het werk van de studenten is tot en met (Pinkster)maandag 29 mei op het Kunstfort te bezichtigen.

Binnenkort volgt specifieke informatie over het publieksprogramma van 13 mei.
Klik hier voor meer informatie over TXT.

Foto links: Erik Slothouber, foto rechts: Simon Trel

Terug naar begin