Kunstfort bij Vijfhuizen presenteert Dagmar Bosma op Parksessies Haarlem
14.07.2023
Terug naar overzicht

Kunstfort bij Vijfhuizen presenteert het werk Scrap Metal Dream Boy van Dagmar Bosma op Parksessies, een gratis driedaags multidisciplinair kunstenfestival in stadspark de Haarlemmerhout in Haarlem dat plaats vind op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juli.

Scrap Metal Dream Boy begon zich te vormen tijdens het verzamelen van metaalresten op postindustrieel braakliggend terrein. Losjes samengesteld en door roestverftechnieken afgedrukt op stof, komen de schijnbaar uitgeputte stukjes en beetjes tot leven als een nieuwe entiteit. Net als A.I. heeft het proces onze input nodig om te groeien. Net als bij A.I. is er maar een dunne scheidslijn tussen controle en loslaten.

Er zit queer potentieel in het versletene, in dat wat niet meer kan functioneren zoals het zou moeten. Door van vorm te veranderen en zich hardnekkig te verspreiden, maakt roest broos wat ooit ondoordringbaar was. In het proces van oxidatie en corrosie ligt ook de eigen erosieve opheffing besloten. In onze digitale wereld is roest een voorspeller van het levenseinde.

Scrap Metal Dream Boy droomt van wedergeboorte en verval. Scrap Metal Dream Boy blijft nat om ervoor te zorgen dat de roest nooit slaapt. Je bent uitgenodigd te helpen met bevochtigen.

Dagmar Bosma (hij/hen) is een trans* kunstenaar, schrijver en cultureel programmeur gevestigd in Rotterdam, waar hen beeldende kunst studeerde aan het Piet Zwart Instituut. Later deze zomer doet hij een residentie bij Kunstfort bij Vijfhuizen, waarvan ‘controle’ het startpunt vormt.

Dagmar Bosma, study, 2023. Photo: Lili Huston Herterich

Terug naar begin