Gronddialoog met artist-in-residence Valerie van Leersum tijdens haar winterresidentie
19.01.2024
Terug naar overzicht

Op vrijdag 19 januari 2024 leidt onze artist-in-residence Valerie van Leersum een ‘Gronddialoog’ bij Kunstfort. De ‘Gronddialogen’ zijn een reeks dialoogsessies die het zintuiglijke geheugen activeren om persoonlijke en collectieve relaties met de bodem te verkennen. Door middel van aanraking, geur, smaak en conversatie proberen de dialogen een diepere afstemming met de bodem te bevorderen, waarbij fundamentele filosofische en sociale vragen worden opgeroepen over erbij horen, vervreemding, verbinding en de invloed van de bodem op onze identiteit.

In de sessies brengt Valerie ongeveer 12 mensen met verschillende ervarings- en professionele achtergronden samen. Ecologen, boeren, filosofen, experts, studenten en andere kunstenaars en enthousiastelingen die betrokken zijn bij het onderwerp grond komen samen om actief te reflecteren over grond. Ze interviewen elkaar via de zintuigen, luisteren naar Valerie die brieven aan de grond leest en proeven de smaken van aarde. Elke deelnemer brengt ook een voorwerp mee naar de sessie die hun relatie met de grond symboliseert. Net als de zintuiglijke interviews worden deze objecten conversatiestarters om de rijkdom van vaak vergeten verhalen en gebruiken rond de bodem bloot te leggen. Het raakt aan het citaat van Robin Wall Kimmerer: ‘..en je begint je dingen te herinneren waarvan je niet wist dat je ze vergeten was’.

De ‘Gronddialogen’ maken deel uit van Valerie’s artistieke onderzoek ‘Binnenaards’ dat ze  gedurende vier seizoenen uitvoert tijdens haar residentie bij het Kunstfort.

 

Terug naar begin