Viering officiële opening Folkert de Jong en Weekend van het Verdedigingserfgoed
26.04.2024
Terug naar overzicht

Afgelopen weekend vierden we niet alleen de officiële opening van de Folkert de Jong tentoonstelling “De held, de schurk en de waarheid – Cancelen of verlossen?” maar ook het Weekend van het Verdedigingserfgoed.

Zaterdag begon met de officiële opening van de tentoonstelling. In de voormalige loods van het fort hielden onze directeur Rabiaâ Benlahbib en Johan Idema, initiator van de tentoonstelling, openingsspeeches, gevolgd door een gesprek met de kunstenaar Folkert de Jong. Op het forteiland werden bezoekers uitgenodigd om van bovenaf te genieten van het uitzicht door een torenhoge klimwand te beklimmen. Het klimmen was conceptueel verbonden met het idee van houvast en loslaten, uitgediept door onze tentoonstelling “De hand die zocht in de leegte” die bezoekers dat weekend gratis konden bezoeken. De hele dag door kon je het creatieve proces in actie zien. Het circusduo Saar Rombout & Sianna Bruce repeteerde voor hun performance van zondag en beeldend kunstenaar Lola Bezemer stortte zich op het op natuurlijke wijze verven van textiel.

Op zondag genoten bezoekers van onze tentoonstellingen, optredens, muziek en historisch erfgoed. In een reeks ontroerende optredens voerden Saar & Sianna een verticale dans op naar aanleiding van hun onderzoek over het veranderende circuslichaam. Hangend aan touwen bewogen ze sierlijk aan de muren van het fort. Vol aanstekelijke energie vulde het straatorkest Bijlmer Fanfare uit Amsterdam Zuidoost, het forteiland met vrolijke muziek. Ondertussen nodigde Lola bezoekers uit om deel te nemen aan een interactieve performance. Met het textiel dat Lola de dag ervoor verfde, bouwden de bezoekers intuïtieve installaties. Op zowel zaterdag als zondag werden bezoekers rondgeleid door onze geweldige vrijwilligers die hen een diepgaande historische uitleg gaven over het fort.

We willen iedereen die ons bezocht heeft bedanken voor hun komst. Het was een veelbewogen weekend!

Het programma maakt deel uit van de landelijke campagne Weekend van het Verdedigingserfgoed, met dank aan Stichting Liniebreed Ondernemen en mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij.

“De Held, de Schurk en de Waarheid” is een initiatief van Johan Idema en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Stichting SEC, Zabawas, Cultuurfonds Noord-Holland, Stichting Stokroos, De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Gifted Art.

Met dank aan The Ekard Collection, EY Nederland, Galerie Fons Welters Amsterdam en Gallery Sofie Van de Velde Antwerpen.

In samenwerking met Brandwacht en Meijer.

Weekend van het Verdedigingserfgoed, Kunstfort © Kunstfort Vijfhuizen, 2024. Foto: Batuhan Keskiner

Terug naar begin